dilluns, 24 de febrer del 2014

L'ESPILL DE JAUME ROIG- LITERATURA MISÓGINA

Jaume Roig, va néixer a la ciutat valenciana,  el segle XV (data sense concretar). Va estudiar medicina i  el 1434 va ser proclamat examinador de metges. Es casà amb Isabel Pellicer i va tenir sis fills. La seva obra més destacada L'Espill (El mirall) és considerada l'obra més misògina de la literatura catalana.


   Jaume Roig, metge i escriptor, l'any 1460 escriu l'Espill, una obra composta de 16.359 versos apariats que segueix la tradició romànica de la narrativa en vers i que suposa una forta crítica contra les dones de qualsevol edat i condició.

 QUAN:  L'obra va ser escrita a la vila de Callosa, on l'autor s'havia retirat fugint d'una epidèmia. Es tracta d'un dels escrits més importants del segle XV i la seva repercussió a l'època va ser important.

TEMÀTICA:   L'Espill segueix la tradició de la misogínia, ja des dels precedents clàssics com les Sàtires de Juvenal, fins a l'Adversus Jovinianum de Sant Jeroni, el Matheolus de Jean Le Fèvre, o el Corbaccio de Bocaccio. 

ESTRUCTURA INTERNA: El llibre està compost per un poema introductori, la "Consulta", per un Prefaci que consta de quatre parts i per quatre "llibres" dividits, alhora, en quatre parts.(veure detall de l'argument de cada part)


NARRADOR:  La història pròpiament és la d'un narrador protagonista que es dirigeix al seu nebot per explicar-li els maltractes que ha sofert per part de les dones al llarg de la seva vida i per advertir i convèncer el jove, és clar, que s'allunyi del gènere femení per tal que eviti el patiment que ell mateix ha sofert. 



OBJECTIU:  "És poesia / ficta falsia" ens diu el narrador. La qual cosa intenta justificar el caràcter fictici del que explica. Segons el narrador, però, pretén allunyar els joves de la perversitat del gènere femení. 

PÚBLIC: La burgesia de l'època, àvida de lectures.

LLENGUA I ESTIL: grotesc, divertit, irònic, realista.

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada